>>

Alles wat je moet weten over een SOC

Wat is een SOC?

SOC staat voor Security Operations Center. Organisaties kunnen intern een SOC inrichten of dit uitbesteden aan een externe partij. Een SOC kan alle computer- en netwerkactiviteiten monitoren binnen een bedrijf. Dat klinkt wellicht wat vaag. Daarom leggen we in dit artikel uit wat een SOC precies is en wat Computest voor je kan betekenen.

In een Security Operations Center kan je allerlei verschillende meldingen laten samenkomen. Gedurende de dag ontvang je namelijk een heleboel Log-informatie. Deze informatie kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van Microsoft Office applicaties, maar het kunnen ook meldingen zijn van servers die op het netwerk zijn aangesloten of notificaties van firewalls.

In het SOC houden experts de complete IT-omgeving 24/7 in de gaten. Incidenten en bedreigingen kunnen zo snel worden opgemerkt en er kan tijdig actie worden ondernomen. Met een goed ingericht SOC krijgt jouw organisatie inzicht in de veiligheid van alle netwerken en systemen.

Hoe werkt een SOC?

Een goed ingericht SOC zorgt niet alleen voor overzicht, maar stelt je ook in staat om verbanden te leggen tussen meldingen. Stel: er komt een melding binnen dat iemand een verkeerd wachtwoord heeft ingetypt. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren, we blijven toch mensen. Op zichzelf hoeft die melding nog geen reden tot paniek te zijn. Maar als er op hetzelfde moment een melding van de firewall binnenkomt, dan zullen de experts in het SOC de boel grondig analyseren. Het zou zomaar kunnen dat er wat meer aan de hand is dan een fout getypt wachtwoord. Van een paar losse meldingen schiet je hartslag nog niet meteen omhoog, maar samen kunnen ze een dreiging aanduiden.

Ben je van plan om zelf een SOC in te richten? Houd dan rekening met de volgende criteria:

  • Zorg ervoor dat binnen het bedrijf een duidelijk beleid is voor de informatiebeveiliging.
  • Creëer een overzicht van alle applicaties en systemen.
  • Benoem voor iedere applicatie en systeem een ‘eigenaar’, oftewel iemand die de verantwoording draagt.
  • Maak regelmatig een risicoanalyse per applicatie en systeem en neem actie waar nodig.
  • Werk samen met een ICT-organisatie die jullie kan helpen bij het inrichten en monitoren van een veilig cyber security systeem.

In een SOC wordt niet alleen informatie gemonitord en geanalyseerd uit aangesloten systemen. Er wordt ook gebruikgemaakt van ‘threat intelligence’. Met threat intelligence worden kwetsbaarheden en bedreigingen geanalyseerd die van externe bronnen komen.

Zo werkt het SOC bij Computest

Jij weet natuurlijk ook dat het niet zozeer de vraag is óf hackers jou willen aanvallen maar wanneer dat gaat gebeuren. Waarschijnlijk heb je zelf al maatregelen genomen om jouw cybersecurity zo goed mogelijk te maken. Maar hackers worden steeds slimmer, net zoals de tools die zij gebruiken. Cyberaanvallen zijn helaas niet 100% te voorkomen. Maar wees niet bang! Wij kunnen jou met onze expertise helpen om een incident zo snel mogelijk op te sporen én op te lossen. Klinkt goed toch?

Met onze Managed Detection and Response service houdt ons SOC-team jullie it systemen 24/7 in de gaten. Wordt er een verdachte activiteit of incident waargenomen? Dan reageren zij meteen.

Dit doen we voor je

  • Bewaken van jullie IT-infrastructuur – altijd en overal.
  • Detecteren van dreigingen en kwetsbaarheden in realtime.
  • Directe respons – of het nou gaat om DDoS aanvallen, phishing of een ander incident. Het SOC team komt direct in actie.
  • Rapporteren van alle verdachte activiteiten én opgeloste problemen.
  • Optimaliseren van jouw security met onze tips en tricks.

Een Security Operations Center intern inrichten of uitbesteden?

Een SOC kan je natuurlijk intern inrichten, maar het is niet voor alle organisaties weggelegd. Om erachter te komen of een intern SOC bij jullie past, kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Komen er veel meldingen binnen?
  • Heb ik voldoende capaciteit in huis om de meldingen serieus te bekijken en waar nodig actie te ondernemen?
  • Heeft mijn IT-team kennis van van alle software, netwerken en technologie op de markt?

Een SOC moet 24/7 kunnen ingrijpen en reageren bij een bedreiging, dus voldoende capaciteit is key. Als een incident pas na een paar dagen, of in een slechter geval na weken ontdekt wordt dan kan er al serieuze schade zijn ontstaan. Een SOC kan pas optimaal functioneren wanneer het altijd klaar is om in te grijpen.

Ook niet onbelangrijk, is jouw team up-to-date over alle technologieën en externe factoren waar rekening mee gehouden moet worden? Een externe IT-partij is namelijk compleet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op de markt en mogelijke dreigingen.

Oftewel, ga dus goed bij jezelf te rade of je de capaciteit en expertise in huis hebt om een SOC te runnen. Wil je het SOC uitbesteden? Denk dan bijvoorbeeld aan een Managed Detection and Response (MDR) provider die SOC as a Service aanbiedt, zoals Computest.


Dit is samenwerken met Computest

Volgens Computest... ;-)

- Een kundige club

Onze experts van ‘t Blue Team staan altijd voor je klaar. Van nitpicky analisten tot slimme techneuten en van de allersnelste responders tot doorgewinterde digitale detectives. We hebben ze allemaal in huis.

- Altijd paraat

We gaan altijd een stap verder. Je zal ons dus nooit horen zeggen: ‘daar kunnen we je niet bij helpen.’ Van een gelekte e-mail tot een complete ransomware-aanval. Je kan altijd op ons rekenen.

- Geen vraag is te gek

Heb je een vraag over een beveiligingsprobleem of gewoon een vraag over onze service? Je kan ons altijd bellen. We hebben niet alleen kennis van beveiliging. Maar ook van technologie. En kunnen je dus met alles helpen. Zelfs met slimme shortcuts voor Mario Kart.

- De voordelen van het SOC van Computest

  • Supersnelle detectie en response (en dus een kortere MTTD en MTTR).
  • Onze specialisten die jullie IT-infrastructuur 24/7 in de gaten houden. Zo wordt voorkomen dat een incident pas na dagen of weken wordt gesignaleerd.
  • Een ervaren (én sociale) partner die tijd en werk uit handen neemt.
  • Directe response op dreigingen.
  • Computest is ISO 27001 (informatiebeveiliging), ISO 9001 (kwaliteitsmanagement) en NEN 7510 (informatiebeveiliging zorgsector) gecertificeerd.

- Cybersecurity maturiteit

Een Security Operations Center past goed bij organisaties die ‘volwassen’ zijn op het gebied van cybersecurity. Binnen deze organisaties is over het algemeen een hoge security awareness en ligt er een plan klaar wanneer er een incident plaatsvindt in de praktijk. Soms is het (nog) niet haalbaar om intern een compleet SOC op te zetten of het uit te besteden bij een externe partij. Het is bij Computest ook mogelijk om risico’s op een andere manier te mitigeren. Bekijk bijvoorbeeld onze overige Prevent, Detect en Response diensten om jouw cybersecurity te optimaliseren.

Contact

Wil je meer weten over een SOC? Of andere manieren waarop je cyberaanvallen kunt detecteren en voorkomen? Neem dan contact op met de security experts van Computest via info@computest.nl.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld