>>
Gepubliceerd op: 17 juli 2024, min. leestijd

Hoe je als Security Officer met een gerust hart op vakantie kan gaan

Voor een Security Officer betekent veilig op vakantie gaan meer dan alleen een gevarendriehoek in de achterbak stoppen en voldoende zonnebrand meenemen. Het beveiligen van een organisatie is een doorlopende taak die altijd prioriteit heeft, ongeacht de tijd van het jaar. Want ook in de zomer liggen de aanvallers op de loer. Criminelen zijn zich ervan bewust dat de bezetting van security teams tijdens de vakantie niet optimaal is, en maken hier dan ook graag misbruik van.

De verantwoordelijkheid van de Security Officer voor de beveiliging van de organisatie stopt niet tijdens de vakanties. Je wilt er dan ook zeker van zijn dat alles goed wordt beheerd en dat er geen grote beveiligingsincidenten optreden terwijl je weg bent. Het goede nieuws is dat er maatregelen kunnen worden genomen om de beveiliging te waarborgen. Daarom enkele waardevolle tips die je als Security Officer kunnen helpen om met een gerust hart op vakantie te gaan. 

✔️ Bewustwording en delegatie

Bespreek voorafgaand aan de vakantie over het belang van cybersecurity met het hele team. Herinner iedereen aan hun eigen verantwoordelijkheid en maak duidelijk dat ook tijdens de vakantie beveiliging prioriteit heeft. Een security-partner kan hierbij ondersteunen door bewustwordingscampagnes op te zetten en trainingen te geven. Door het vergroten van de bewustwording blijven medewerkers alert en kunnen ze potentiële risico's tijdig signaleren.

Zorg er ook voor dat, voordat je op vakantie gaat, iedereen zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheden en taken. Delegeer jouw taken binnen het beveiligingsteam. Het kan helpen om samen met een security-partner een duidelijk overzicht te creëren van alle belangrijke punten en procedures die tijdens jouw afwezigheid moeten worden opgevolgd. Zorg ervoor dat er een contactpunt is waar medewerkers terecht kunnen voor beveiligingsgerelateerde zaken. Maak iemand binnen het team verantwoordelijk voor specifieke taken, zoals het monitoren van kwetsbaarheden en het coördineren van incident response. Een goed gedelegeerde aanpak zorgt ervoor dat de beveiliging van de organisatie op peil blijft, zelfs als jij aan de rand van het zwembad ligt.

✔️ Duidelijke communicatie en escalatieprocedure

Maak duidelijke afspraken met het team over wanneer ze contact met je moeten opnemen tijdens jouw vakantie. Stel een duidelijke escalatieprocedure op, zodat medewerkers weten welke stappen ze moeten nemen bij verschillende soorten incidenten. Zorg ervoor dat alle belangrijke informatie, inclusief contactgegevens van het incident response-team, beschikbaar is voor het team. Op die manier kunnen ze eerst de juiste stappen ondernemen voordat ze jou storen. Het is van essentieel belang dat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en hoe ze adequaat kunnen handelen in geval van een beveiligingsincident.

✔️ Zakelijke laptop mee op reis

Daarnaast is het goed om duidelijke afspraken te maken over het meenemen van een zakelijke laptop op vakantie. Houd rekening met landen waar beveiligingsrisico's hoger kunnen zijn, zoals China, de VS of oorlogsgebieden. Deze landen kunnen je namelijk vragen om je laptop te openen en in te loggen en hebben het recht mee te kijken (als je het land in wilt uiteraard en anders mag je gewoon weer naar huis). In dergelijke gevallen kun je ervoor kiezen om een volledig lege laptop aan collega's mee te geven. 

Voor de werklaptops die wel worden meegenomen, is het cruciaal om ze te versleutelen en, indien mogelijk, te beheren met behulp van tools zoals Intune. Hiermee kan de laptop op afstand worden gewist of geblokkeerd bij verdachte activiteiten of diefstal. Moedig medewerkers aan om werklaptops uitsluitend voor werkgerelateerde activiteiten te gebruiken en niet voor persoonlijke zaken, om zo het risico op ongewenst gedrag en beveiligingsincidenten te minimaliseren.

✔️ Plan de pentests

Zorg ervoor dat de penetratietests alvast zijn ingepland voordat je op vakantie gaat. Penetratietests zijn een essentieel onderdeel van het beveiligingsproces, waarbij de systemen, netwerken en applicaties van een organisatie worden getest op zwakke punten en kwetsbaarheden. Het is raadzaam om deze pentests alvast in te plannen voordat je op vakantie gaat. Als je wacht tot na de vakantieperiode dan hebben de meeste cybersecurity-bedrijven al een volle planning, waardoor het lang kan duren tot je aan de beurt bent. 

Security Officer op vakantie

✔️ Samenwerken met een security-partner

Een betrouwbare security-partner kan van onschatbare waarde zijn voor Security Officers die met een gerust hart op vakantie willen gaan. Deze partners kunnen niet alleen advies geven, maar ook actief meedenken over het waarborgen van de beveiliging tijdens jouw afwezigheid. Een security-partner kan diverse services aanbieden die Security Officers kunnen ondersteunen, zoals Security Assurance en CISO-as-a-Service.

Met een dienst als Security Assurance wordt de beveiliging van jouw organisatie continu gemonitord, zelfs wanneer je op vakantie bent. Geavanceerde monitoringtools en -technieken worden ingezet om potentiële bedreigingen en afwijkende gedragingen te identificeren. Als er iets verdachts wordt gedetecteerd, word je direct op de hoogte gebracht, zodat er snel actie kan worden ondernomen. Dit geeft je de gemoedsrust dat jouw organisatie altijd wordt bewaakt.

Daarnaast kun je denken aan CISO-as-a-Service. Deze professional neemt de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van de organisatie op zich, waarbij voortdurend verdachte activiteiten worden gemonitord, analyses worden uitgevoerd en direct actie wordt ondernomen bij eventuele beveiligingsincidenten. Je zou dit kunnen inregelen als een soort ‘vakantie-Security Officer', die tijdens jouw afwezigheid alles in de gaten houdt.

Met deze tips kun je als Security Officer met een gerust hart op vakantie gaan, wetende dat de beveiliging van de organisatie goed is geregeld. Door bewustwording te creëren, taken te delegeren, goede communicatie-afspraken te maken en samen te werken met een betrouwbare security-partner, kun je ervoor zorgen dat de beveiliging van de organisatie wordt gewaarborgd. Zo kun je vol vertrouwen genieten van je welverdiende vakantie.

  • Wil je een check om zeker te weten dat je de beveiliging van je organisatie op orde hebt? Neem contact op met onze security specialisten via info@computest.nl.
Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld