Bedrijven lijken steeds vaker met flexplekken te gaan werken en thuiswerken aan te moedigen. Vaste werkstations worden vervangen voor virtuele desktops op krachtige servers, welke vanaf elke locatie toegankelijk zijn via een beveiligd werkportaal. Ook wordt er vaker werk offshore uitbesteed en is samenwerking met collega’s die zich op verschillende locaties bevinden al bijna meer regel dan uitzondering. Zeker als consultant bestaat de kans dat je flinke afstanden moet afleggen voor een opdracht en wanneer je voor het gros van je werkzaamheden zelfstandig slagen kan maken, waarom dan niet gewoon vanuit huis?
Flexplekken
Flexplekken zijn naar mijn mening voornamelijk handig voor bedrijven om kosten te kunnen besparen op kantoorruimte, waarbij er rekening gehouden wordt met mensen die vanuit verschillende locaties (en dus ook thuis) werken. Teams kiezen er vaak toch voor om bij elkaar te gaan zitten. Wanneer het kantoor dan minder flexplekken heeft op een afdeling dan toegewezen medewerkers, waar de meeste medewerkers toch op kantoor aanwezig dienen te zijn, zie je soms mensen door het kantoor struinen opzoek naar een werkplek. Managers lijken er ook vaak de voorkeur aan te geven dat de medewerkers van hun team hun werkzaamheden vanaf kantoor uitvoeren en niet vanuit huis, zeker wanneer zij een groep consultants aansturen. Dit heeft lang niet altijd met het argument “vertrouwen” te maken, maar meer vanuit het oogpunt: zichtbaarheid. Zichtbare aanwezigheid naar de teams die ondersteund worden door de consultants uit het team van de betreffende manager.
“Waar zit je?”
Wanneer er toch al veel via e-mail, chat en telefoon gecommuniceerd wordt, om elkaar te kunnen lokaliseren of gewoon snel een antwoord te verkrijgen, omdat het zoeken naar de flexplek die jouw collega die dag gevonden heeft meer tijd kost, waarom dan niet gewoon werken vanuit jouw eigen flexplek thuis? Het voorkomt al snel veel ergernissen: lange reistijd, files, parkeerplekschaarste, jouw favoriete werkplek die al bezet is…
Gewoon vroeger beginnen!
Je zal het snel horen: “Joh, begin gewoon wat vroeger!”. Tja, dat kan. En je ziet het ook om je heen: voor 07:00 uur zie je dat er al heel wat mensen binnen zijn. En na 15:00 uur is er vervolgens op sommige afdelingen niemand meer te bereiken. Ze beginnen vroeg genoeg om files voor te zijn, zowel heen als terug, en gebruik te kunnen maken van hun favoriete parkeer- en werkplek.
Zelf ben ik helaas geen held in vroeg opstaan en om de files te vermijden wil ik dan nog wel eens tijdens de pauzetijden richting kantoor vertrekken. Zo ben ik toch aanwezig, maar neem ik geen deel aan het fileleed op de weg. De overlap met andere collega’s is daardoor wel een stuk lager en die connectie die je met je collega’s hebt verminderd zeker naarmate je elkaar minder ziet, zelfs al spreek je elkaar dagelijks op de chat of over de telefoon.
Werkzaamheden, voorkeur en afspraken
Die mogelijkheid om thuis te werken is dan ook sterk afhankelijk van je werkzaamheden. Als performance engineer heb je veel taken die, voor mij persoonlijk, vanuit huis sneller gedaan zijn dan op kantoor: scripting, analyse en rapportage vergen tijd en voornamelijk: concentratie. Waarbij het sneller gaat als je daarbij niet wordt gestoord. Als je echter met collega’s om je heen spreekt geeft de een juist aan zich beter te kunnen concentreren op kantoor en dus liever alle storingsfactoren van thuis achter zich laat. Een groot deel is dus persoonlijke voorkeur. Daarnaast is het ook zeer belangrijk dat je hierover afspraken maakt met jouw manager(s) en je collega’s, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. En met afwisselende werkzaamheden kan het dan wel eens lastig zijn…
Wettelijke regels voor thuiswerken?
Nederland zou Nederland niet zijn als ook thuiswerken niet via wetgeving geregeld wordt. Als medewerker denk je daar wellicht niet zo hard over na, maar dat kan zeker ook een reden zijn voor je werkgever om thuiswerken niet direct toe te staan. Er bestaan allerlei regels voor thuiswerken, zodat het de werkgever waarschijnlijk niet te gemakkelijk gemaakt wordt om kantoren te sluiten en de medewerkers zelf voor de kosten van een werkplek op te laten draaien.
Welke regels dat zijn, vind je hieronder:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsomstandigheden/vraag-en-antwoord/welke-arboregels-gelden-voor-mij-als-thuiswerker-of-telewerker.html (zie ook de handreiking voor ‘Het Nieuwe Werken’)
Hierin staat ook dat de eisen voor de inrichting van een werkplek thuis voor “beeldschermwerk” gelijk zijn aan die voor op kantoor… Jouw werkplek thuis moet dus óók volstaan aan die eisen! Een overzicht hiervan vind je hier: http://www.arboportaal.nl/onderwerpen/beeldschermwerk
Conclusie
Thuiswerken lijkt voor sommigen ideaal en voor anderen onwerkbaar. Wanneer je dan vanuit huis werkt is het belangrijk hier goede afspraken over te maken met je werkgever, manager(s) en collega’s. Zorg er ook voor dat jouw werkplek thuis volstaat aan de daaraan gestelde voorwaarden, om problemen met bijvoorbeeld gezondheidsklachten te voorkomen.
Geef jij de voorkeur aan thuiswerken, of juist op kantoor? Herken je de knelpunten van flexwerken of juist helemaal niet? Laat het hieronder weten…