>>
Gepubliceerd op: 10 december 2015, Bijgewerkt op: 24 oktober 2018, min. leestijd

Met tien man een wc behangen

Wanneer (performance)testers of ontwikkelaars bepaalde dingen in Jip-en-Janneketaal uit moeten leggen aan mensen die weinig of in ieder geval minder affiniteit met IT hebben worden er, om jargon te ontwijken, vaak de meest prachtige metaforen bedacht. Ik als taaladept kan dit altijd wel waarderen en in de afgelopen jaren ben ik er al flink wat tegengekomen. Zowel de wat meer voor de hand liggende als de (mij) wat meer onbekende.

Mocht je nu als lezer (je komt vast niet voor niets terecht op dit blog, neem ik aan) toch nog wat twijfels hebben over wat er nu precies bedoeld is door je IT-techneut, dan volgen hier enkele veel gehoorde uitspraken met wat uitleg:

´Je hebt een Ferrari gebouwd en daarmee ga je over de A2 rijden'

Oh ja, die A2 met z’n 100 km/h maximumsnelheid, althans tussen 6:00 en 19:00, tussen Amsterdam en Utrecht, deels, of zoiets… Een Ferrari, welke dan ook, zou hier inderdaad een beetje misplaatst zijn, maar waarom precies? Een Ferrari is natuurlijk gebouwd om te presteren; om hard te gaan. Om daar het meeste uit te halen moet je op het circuit zijn. Geen tegenliggers, geen verkeer van rechts en (meestal) geen snelheidslimieten. Een applicatie die efficiënt is geprogrammeerd en is ontworpen om veel taken tegelijk af te handelen zal het ook niet zo goed doen op een virtuele machine met weinig processorkracht, waarvan de helft misschien ook al is toebedeeld aan andere virtuele machines. Kortom, dit gaat nog wat extra geld kosten.

'Met één schip vaar je in zes maanden naar Amerika maar met zes schepen vaar je niet in één maand naar Amerika'

Dit is wel een bekende waar ook wel eens zwangere vrouwen in combinatie met baby’s voor gebruikt worden (je op te leveren product is tenslotte toch ook een beetje je kindje hè?). Wat hier bijvoorbeeld mee bedoeld wordt, is dat grote langlopende batchjobs niet per se sneller gaan lopen als je er meer resources zoals CPU’s en geheugen bij zet. Sommige dingen hebben gewoon hun tijd nodig en zijn ook simpelweg zo bedacht en ontwikkeld.

Waar je dan bijvoorbeeld vanuit een performance-oogpunt nog wel voor kan zorgen is dat de impact van zo’n grote batch job, zoals een rapportage of iets dergelijks, beperkt blijft. Juist omdat het iets langdurend is, mag het natuurlijk geen invloed hebben op de dagelijkse kleinere online-processen die wellicht veel vaker lopen.
Niet dat ik de impact van een zwangerschap wil bagatelliseren overigens, hier weet ik als man uiteraard helemaal niets vanaf!

'Je kunt niet met tien man een WC gaan behangen’

Het kleinste kamertje… daar sta je hopelijk nooit met zoveel mensen.
Misschien is het beter om het eens te vergelijken met een lift, hoe meer mensen erin staan hoe ongemakkelijker het wordt en hoe minder je vrij kunt bewegen en hoe langer het duurt voordat je weer buiten staat. Als er een klein werkje gedaan moet worden heeft het dan ook weinig zin daar veel mensen op te zetten. Dit komt het op te leveren product niet ten goede en betekent doorgaans ook helemaal niet gelijk dat de doorlooptijd ermee verkort wordt.

‘Onder de motorkap’

Vergeet het maar, vraag maar gewoon niet verder. Er wordt ingeschat dat je het niet begrijpt en die inschatting is doorgaans correct. Het doet er ook eigenlijk helemaal niet toe… het enige wat je hoeft te weten is dat de ontwikkelaar/tester het tot op de bodem heeft uitgezocht en dat het in orde is!

Het belang van zulke metaforen moet niet worden onderschat. Ook al lijken ze in eerste instantie niet altijd even opbouwend, het zorgt het ervoor dat een techneut toch enigszins zijn punt kan maken. Het belangrijkste is misschien nog wel dat de vaak humoristische insteek in de vaak gespannen situaties voor de broodnodige luchtigheid zorgt. Hiermee kan het dan weer een prima ijsbreker zijn voor de rest van het gesprek.

Soms is jargon onvermijdelijk, maar dan betekent het over het algemeen ook dat alleen mensen die inhoudelijk verstand hebben van zaken zich er over hoeven te buigen. Jip & Janneke dan dus niet.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld