>>
Gepubliceerd op: 07 maart 2018, Bijgewerkt op: 05 juli 2021, min. leestijd

Mijn eerste maand als tester

Na drie sollicitatierondes en het tekenen van het contract was het dan zover: ik kon aan de slag bij Computest. Een geweldige kans om mij verder te ontwikkelen op het gebied van ICT. Maar hoe gaat het dan verder als je eenmaal binnen bent? In deze blog lees je hoe de eerste maand als tester bij Computest er voor mij uitzag.

Testtechnieken

Als je bij Computest start krijg je een volledige opleiding tot tester. Deze opleiding duurt minimaal 3 maanden. Hierna kun je als Test Specialist aan de slag bij een klant. Een eerste onderdeel van de opleiding is het onder de knie krijgen van verschillende testtechnieken om software te kunnen testen op kwaliteit, performance en security*. Je komt meer te weten over de volgende technieken:

  • Boundary value
  • Beslispunten
  • White box testing
  • Black box testing

Het leren van deze technieken is een combinatie van praktijk en theorie. Zo heb ik certificaten behaald en stage gelopen bij een intern team. Hiermee heb ik waardevolle kennis verkregen die ik nu dagelijks kan inzetten bij onze klanten.

Testtools

Naast kennis van testtechnieken is het ook van belang dat je kunt werken met diverse testtools. Deze helpen je immers meer en beter testen en bevorderen de kwaliteit van het op te leveren product. Een greep uit de tools waarmee ik heb leren werken in mijn eerste maand zijn:

  • Selenium
  • Soap UI
  • Protractor
  • Computest Openrunner
  • Neoload

Met deze tools heb ik verschillende assessments gedaan en seniors geholpen met het maken van scripts. Als ik er even niet uit kwam dan was er binnen Computest altijd een kenniscoach beschikbaar die mij verder kon helpen.

Soft skills

Soft skills zijn ook belangrijk in het testvak. Je moet namelijk als tester van alle markten thuis zijn. Je bent dé schakel tussen de business en IT en moet daarom niet alleen technisch gekwalificeerd zijn. Dit zijn de soft skills die volgens mij het meest van belang zijn:

  • Communicatief
  • Time management
  • Samenwerken
  • Verwachtingsmanagement

Het eerste zit natuurlijk ook vaak in je persoonlijkheid, maar er zijn ook handige do’s and don’ts die ik tijdens interactieve workshops op kantoor heb geleerd.

Intake-training

Na de opleiding van minimaal 3 maanden en interne stage ga je aan de slag bij een klant. Voordat je kunt starten heb je altijd eerst een intake bij de klant. Tijdens deze intake wil de klant meer horen over jou en de kennis die je in huis hebt en wordt van beide kanten gekeken of er een goede klik is. Om goed voorbereid op pad te gaan, zorgt Computest voor een intake-training. Hierbij leer je goed te luisteren naar wat de klant wil, hoe je een open houding kunt aannemen, hoe je volgens het SMART-principe communiceert en hoe je jezelf als de beste kandidaat kunt presenteren.

Wanneer de intake goed verloopt, ga je extern bij een klant aan de slag als Test Specialist. Dit betekent niet dat je daarmee de binding met Computest en je collega’s verliest. Computest organiseert genoeg leuke uitjes en kennisdeelavonden. Deze combinatie van vakinhoudelijk bezig zijn en fun bevalt mij erg goed!

Ook aan de slag als tester?

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over werken als tester? Neem dan contact op met Stefan Langerak of kijk op www.werkenbijcomputest.nl

* De interne opleiding tot Security Specialist duurt langer dan 3 maanden.

- Auteur: René Brandenburg

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld