>>
Gepubliceerd op: 28 juni 2014, Bijgewerkt op: 22 oktober 2018, min. leestijd

Performance monitoring: Waar hebben we het over?

Recent zei iemand tegen me “Ik heb al monitoring. Als een server down gaat krijg ik daar gelijk bericht van!”.

Soms ontstaat er wat spraakverwarring met dit soort catch-all termen. De meeste bedrijven die afhankelijk zijn van technische infrastructuur hebben wel enige vorm van monitoring. Of ze nu zelf wat scripts ingericht hebben, gebruik maken van open-source oplossingen als Zabbix of enterprise oplossingen, zoals die van HP, men wil weten wat er speelt en wanneer er ingegrepen moet worden.

‘Hoe een server presteert’ is echter niet wat er doorgaans bedoeld wordt met Performance Monitoring. Wat je vaak óók wilt weten is hoe een applicatie of website presteert in een bepaalde context. Met producten als die van New Relic, Compuware en AppDynamics kan de hele keten van server-infrastructuur, netwerk-infrastructuur, en soms zelfs tot broncode-niveau gemonitord en geanalyseerd worden, zodat je als ontwikkelaar of beheerder weet wat er gebeurt en waar het nog aan schort.

Maar wacht eens even, voordat de gebruiker op jouw netwerk terechtkomt heeft hij al een heel pad bewandeld. De keten is nog niet compleet, jouw infrastructuur kan prima op orde zijn en toch onbereikbaar blijven voor eindgebruikers; en dat is nou juist waar het oorspronkelijk om ging. Om die reden pleiten wij voor real user monitoring van buitenaf. Dat is de enige manier waarop consistent in de gaten gehouden kan worden of er delen van de infrastructuur soms traag zijn, fouten geven of helemaal wegvallen en kunnen bovendien ook externe afhankelijkheden in de gaten gehouden worden.

Stel, je hebt een webshop, maar voor de afhandeling van betalingen is interactie vereist tussen jouw applicatie en die van de payment-provider. Wanneer deze wegvalt wil je dat direct weten, want je betalingen zullen niet goed verlopen. De beste manier om dit in de gaten te houden is om op regelmatige basis een gesimuleerde gebruiker het check-out proces te laten doorlopen en alle stappen en laadtijden onderweg op te slaan. Wanneer iets traag wordt, of niet meer werkt, kan meteen een inschatting gemaakt worden of het probleem “bij ons” of “bij hun” ligt en kan er naar behoren ingegrepen worden.

Een eenvoudige ‘uptime checker’ kan op een hoog interval valideren dat een website nog draait en met producten als Pingdom kun je zelf een script van transacties maken; stappen die de gesimuleerde gebruiker moet doorlopen.

Het laatste stukje van de ketenpuzzel is wat ons betreft die tussen de monitoring tools en degene die monitort. Zowel technici als de business-minded willen inzicht in gebruikerservaring en de controle bij probleemoplossing; maar zelf transacties inrichten, en de analyse doen van de overweldigende hoeveelheid data, is soms te veel moeite of te hoog gegrepen. Er lijkt een gebrek te zijn aan inzichtelijke tools die op het juiste moment de juiste data begrijpelijk presenteren.

Om die reden hebben we bij Computest Performr ontwikkeld. Dit is een performance-monitoring-oplossing die de hele keten bewaakt door middel van hand-crafted simulation scripts; deze worden door onze experts ingericht, zodat de klant er geen omkijken naar heeft en de gebruikers van de website of applicatie zo realistisch mogelijk worden gesimuleerd. Te allen tijde hebben klanten de toegang tot een eenvoudig en inzichtelijk dashboard via web of mobiele app, via SMS wordt men op de hoogte gesteld van problemen en via e-mail ontvangen betrokkenen hun periodieke rapportages als PDF om te bewonderen of bediscussiëren.

Natuurlijk blijft het monitoren van technische infrastructuur een kritiek element in het runnen van een online business, maar onze visie is dat - voor een betrouwbaar beeld van de impact van applicatie-performance op de omzet - de hele keten van gebruiker tot applicatie in de gaten gehouden moet worden. Wat ons betreft moet iedereen in de organisatie besef hebben van de gevolgen van slechte applicatie-performance en inzicht krijgen in hoe het bedrijf er op dat gebied voor staat.

Heeft u vragen of opmerkingen over dit blog? Neem contact op met ahofstede@performr.com Voor meer informatie over Performr kunt u www.performr.com bezoeken.

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld