Spanning, een onzeker gevoel; solliciteren is voor veel mensen pure ellende. Wanneer we bij Computest nieuwe collega’s zoeken, pakken we dat dus anders aan. Want een bedrijf dat dingen graag net even anders doet, kan onmogelijk een saaie, standaard sollicitatieprocedure hanteren.
Terugblik op mijn sollicitatie
Mijn eigen sollicitatie, naar de functie van recruiter, is nog niet eens zo heel lang geleden. Natuurlijk was ik aanvankelijk ook een beetje gespannen, maar door het bekijken van de website van Computest ving ik al enkele signalen op. Bekijk het smoelenboek maar eens. De manier waarop de medewerkers gefotografeerd zijn, was een teken dat ik niet in driedelig pak hoefde te verschijnen tijdens de sollicitatie. Ook het filmpje waarin eigenaar Hartger te zien is, vond ik heel ontwapenend.
Mijn eerste gesprek stond heel vroeg in de ochtend gepland en veel medewerkers zaten met elkaar aan de koffie. Dat zei mij direct iets over de sfeer. Het gesprek vond niet plaats in een nietszeggende vergaderruimte, maar in een informele, sfeervolle ruimte met loungebanken en een vloerkleed: heel huiselijk. Er werd verder opvallend veel over de organisatie en de sociale activiteiten verteld - maandelijkse etentjes, kerstfeest, barbecue. Er was dus meer een wederzijds gevoel van kennismaking: geen interview, maar een gelijkwaardig gesprek.
Na een eerste gesprek stap je meestal wat onwennig naar buiten, niet wetende of je het ‘goed’ hebt gedaan of niet. Dat ervaarde ik bij Computest niet zo: of ik nu wel of niet de baan zou krijgen, het gesprek en het gevoel bij de organisatie waren hoe dan ook positief.
Kenmerkende sollicitatieprocedure
In mijn geval is het gelukt! Computest en ik hebben elkaar gevonden en inmiddels werk ik er alweer een aantal maanden. Als recruiter ben ik nu degene die de sollicitanten mag ontvangen. Net als bij mijn gesprek destijds, vraag ook ik aan een sollicitant hoe hij of zij het gesprek ervaren heeft. De reactie is vaak dezelfde als de mijne: het voelde niet als een overhoring of interview, maar echt als een kennismaking.
Afhankelijk van de functie waarop je solliciteert, volgt er een tweede en eventueel derde gesprek. Erg leuk: bij het laatste gesprek haakt Hartger even aan. Dit doet hij bij alle sollicitanten, omdat hij het prettig vindt te zien wie er eventueel bij Computest komt werken. In geen geval wordt het een slepende procedure want bij Computest kan het zijn dat je binnen een week al weet of je de baan hebt!
Ook de ontvangst op je eerste werkdag is goed geregeld: er ligt een welkomstpakket voor je klaar, er zijn onboarding sessies voor je ingepland en er is iemand die je wegwijs maakt, zodat jij je snel thuis voelt.
Jessica Mos, Recruiter bij Computest
Ideaal: voordat je het Computest team komt versterken, zorgen we ervoor dat je het contract digitaal kunt ondertekenen. Ook de ontvangst op je eerste werkdag is goed geregeld: er ligt een welkomstpakket voor je klaar, er zijn onboarding sessies voor je ingepland en er is iemand die je wegwijs maakt, zodat jij je snel thuis voelt. Daarnaast krijg je, net als iedere medewerker, zelf een sleutel van het pand. Dit is erg handig als je gebruikmaakt van de flexibele werktijden.
Je leest het al: de hele sollicitatieprocedure is ‘anders dan anders’ en kenmerkend voor de bedrijfscultuur van Computest. Als zelfsturende organisatie zijn er geen managementlagen, iedereen is gelijk. Samenwerken zit in ons dna. We zijn sociaal vaardig en dat zoeken we ook in nieuwe collega’s.