Wat is ransomware?
Ransomware is een type kwaadaardige software waarmee een hacker je computer vergrendeld of bestanden versleuteld. In het laatste geval wordt ook wel gesproken van cryptoware. Alleen door losgeld (ransom) te betalen kun je weer toegang krijgen tot je computer en bestanden.
Hoe werkt ransomware?
Cybercriminelen sturen een jou mail met een bijlage of link die malware bevat. Ook kan de malware verstopt zitten in een plaatje dat in de mail is geplakt. Als afzender voor deze mails worden vaak officiële instanties of gerenommeerde bedrijven gebruikt. Door de bijlage te downloaden of op de link of het plaatje te klikken, wordt de malware geactiveerd en wordt de controle over je computer en/of bestanden overgegeven aan de cybercrimineel.
Een andere manier waarop je het slachtoffer kunt worden van ransomware, is via programma’s die al op je computer zijn geïnstalleerd. Om een computer op deze manier te infecteren met ransomware, moeten hackers wel een lek vinden in de software. Hiervoor voeren zij scans uit op software waarin zich kwetsbaarheden bevinden (waarop nog geen security-update is uitgevoerd).
Hoe kun je je beschermen tegen ransomware?
Om je te beschermen tegen ransomware is het handig deze adviezen op te volgen:
- Installeer altijd de beschikbare software-updates zodat je besturingssysteem en applicaties worden voorzien van de laatste security-patches.
- Gebruik een virusscanner en zorgen dat deze minimaal eens per dag automatisch wordt bijgewerkt.
- Klik niet op bijlagen en links in e-mails, tenzij je zeker weet dat je de afzender kunt verifiëren en vertrouwen.
- Maak back-ups. Dit is geen manier om je te beschermen tegen ransomware, maar wel tegen de mogelijke gevolgen ervan. Zo zorg je ervoor dat je niet al je data verliest mocht je toch slachtoffer worden van een ransomware-aanval.