>>
Gepubliceerd op: 06 november 2020, Bijgewerkt op: 10 december 2020, min. leestijd

Computest bestaat 15 jaar: “We zijn nog maar net begonnen!”

Computest bestaat 15 jaar! Hoewel hij het bedrijf in 2005 oprichtte heeft CEO Hartger Ruijs het gevoel dat hij nog maar net is begonnen. In ons gesprek wordt duidelijk dat met inmiddels 100 medewerkers en een indrukwekkende klantenlijst de ambities nog lang niet zijn bereikt.

Waarom ben je in 2005 Computest gestart?

“Ik was zelf in dienst als performance tester en besloot voor mezelf te beginnen als freelancer. Ik kreeg echter een opdracht die tot steeds meer vraag leidde. Daarom nam ik een collega aan. Dit groeide steeds verder totdat er een echt bedrijf ontstond.”

Wat is de grootste verandering die je in de afgelopen 15 jaar hebt gezien?

“Technologie ontwikkelt zich ongelooflijk snel. Er is een veel bredere vraag gekomen naar digitalisering en de professionalisering van IT. Dit zie je ook heel duidelijk in de ontwikkeling van ons klantportfolio. In de eerste jaren bedienden we vooral grote multinationals en banken. Nu maakt vrijwel iedere organisatie gebruik van digitale oplossingen voor bedrijfskritische processen. Als deze te langzaam of niet werken, of onveilig zijn, valt alles in zo’n organisatie stil. Daarmee is wat wij als Computest leveren ook steeds meer van strategisch belang geworden. Van nice to have naar need to have. Verder zijn de disciplines van het ontwikkelen en testen van software naar elkaar toe gegroeid en inmiddels geïntegreerd. DevSecOps vraagt om het schaap met 5 poten dat bijna niemand kan vinden, maar dat wij als team wel kunnen aanbieden.”

Wat is één van de beste keuzes die je in die 15 jaar hebt gemaakt?

“De overname van Pine Digital Security in 2015 was een belangrijke stap waarvan ik nog steeds heel blij ben dat ik die heb gezet. Een bijzonder detail: Pine was ooit mijn eerste werkgever. De account managers van Pine en Computest kwamen veel bij dezelfde klanten over de vloer die zowel performance als security testen lieten uitvoeren. In eerste instantie zijn we een samenwerking aangegaan, maar het was logischer het bedrijf over te nemen en security als discipline binnen Computest op te nemen. Dit bleek een gouden greep. De aandacht voor security is binnen bedrijven enorm toegenomen. Voorheen was men meer gericht op incidenten, nu is er doorlopend aandacht en wil men zeker weten dat security op orde is. Daarvoor hebben we ook nieuwe proposities ontwikkeld zoals Computest Security Assurance en Marvin_."

Hoe houd je die Computest cultuur van ‘work hard, play hard’ vast?

“In de eerste jaren was Computest echt een vriendengroep, work hard, party hard. :-) Naarmate er steeds meer mensen bijkomen en collega’s een gezin krijgen, verandert de band die je met elkaar hebt. Bovendien moeten als je groeit sommige zaken ook geformaliseerd worden. Maar nog steeds vind ik samen lol hebben en een biertje drinken minstens zo belangrijk als hard werken. Daarom blijven we onze jaarlijkse studiereis organiseren. Meestal naar de sneeuw met een goede après-ski. Dat is met meer dan 100 mensen inmiddels een logistieke uitdaging, maar elk jaar weer een fantastische ervaring. Verder zorgen we ervoor dat we als bedrijf en met de teams regelmatig borrels, etentjes, pizzasessies of andere informele activiteiten organiseren.”

Wat is de belangrijkste les die je zelf hebt geleerd als ondernemer?

“Dat focus hebben en houden cruciaal is. Ik had zeker de eerste jaren de neiging om vier á vijf projecten tegelijk op te pakken. De ambities waren groot en ik wilde alle kansen die ik zag benutten. Je kunt dan echter alles maar half doen en in het slechtste geval is geen van je projecten succesvol. Zo openden we een kantoor in België waar binnen korte tijd 15 mensen zaten. Om dit goed te laten lopen, moet je er continu bovenop zitten. Dat gaat niet als je met nog vier andere projecten bezig bent en de vestiging in Nederland ook heel hard groeit. Uiteindelijk heb ik besloten een stap terug te zetten en minder strategische initiatieven tegelijk na te streven, maar heel sterk te focussen op maximaal twee zaken. Met succes, want na deze beslissing ging de snelle groei echt los.”

Hoe zie je de volgende 15 jaar met Computest voor je?

“Ik heb niet het gevoel dat we al 15 jaar bezig zijn. We zijn nog maar net begonnen! Er zijn mooie plannen met grote ambities om de organisatie verder brengen. Zo willen we eind 2023 een omzet van 25 miljoen euro hebben bereikt. Uiteindelijk is het plan naar de 100 miljoen euro toe te groeien. Dit gaan we niet alleen bereiken via organische groei, maar we kijken ook naar acquisities en dan met name in de security-hoek. Verder vind ik het vanzelfsprekend belangrijk dat we een fijn bedrijf blijven waar mensen graag werken en een biertje drinken met hun collega’s.”

Computest is een zelforganiserende organisatie, maakt dit het makkelijker of moeilijker om je ambities te realiseren?

“De grote transitie naar een zelforganisatie is afgerond en heeft steeds minder aandacht nodig. De manier van werken is duidelijk, alle processen zijn uitgekristalliseerd en mensen doen gewoon hun werk. De ambities die we hebben vragen wel om duidelijk management: mensen die doelen weten te stellen en gewoon gaan. Het aantrekken van Chris Hazewinkel als CEO voor Computest Services is daar een uitvloeisel van. Met hem kunnen we zelforganiserend blijven, maar met een duidelijke strategie onze groei versnellen.”

Hoe vieren jullie het 15-jarig bestaan?

“Omdat we het niet groots met elkaar kunnen vieren, bezorgen we bij alle collega’s thuis een klein feestje. Iedereen krijgt vandaag een borrelbox thuisbezorgd vol met drankjes, hapjes, speelgoed, spelletjes en gekkigheid. En ook een mooi cadeau. Helaas kunnen we in ons jubileumjaar niet samen op studiereis, maar dit gaan we zeker op een later moment goedmaken.”

Deze website werkt het beste met JavaScript ingeschakeld