AMBER Alert is het landelijke waarschuwingssysteem van de Nederlandse politie bij urgente kindervermissingen en -ontvoeringen. Als een kind vermist wordt kunnen Nederlandse burgers direct worden opgeroepen om mee te zoeken. Sinds de start in 2008 heeft AMBER Alert een enorme groei doorgemaakt. Om te blijven voldoen aan de vereisten en het massale aantal gelijktijdige bezoekers te kunnen verwerken, is de techniek achter de website continu in ontwikkeling. Zo is recent ook het hostingplatform volledig vernieuwd. Als partner voor performance testing was Computest hier nauw bij betrokken.
Toen oprichter Frank Hoen AMBER Alert introduceerde zag de wereld er heel anders uit: “Het was minder goed meetbaar hoe het platform presteerde en hoeveel bezoekers het zou kunnen verwerken. Dat hebben we nu veel beter in kaart. Deze inzichten zijn ook essentieel, het Nederlandse publiek vertrouwt immers op AMBER Alert om kinderen weer veilig thuis te brengen.”
7,5 miljoen requests per minuut
Het nieuwe AMBER Alert-platform is gebouwd om 24 uur per dag op elk ogenblik miljoenen bezoekers aan te kunnen zonder dat er extra capaciteit nodig is. Het platform kan maar liefst 7,5 miljoen requests per minuut verwerken. “Dit lijkt veel, maar als je weet dat zo’n drie miljoen Nederlanders de AMBER Alerts ontvangen en indirect twaalf miljoen Nederlanders deze onder ogen krijgen, kun je bedenken dat de site bij het versturen van een alert berekend moet zijn op miljoenen gelijktijdige bezoekers”, vertelt Hoen.
Iedere seconde telt
“Als je een ontvoerd of vermist kind wilt opsporen is je website ook het laatste waar je je druk om wil maken”, vervolgt hij. “Het gaat om het leven van een kind en daarbij telt iedere seconde. Om ons nieuwe platform optimaal te laten presteren en ervan verzekerd te zijn dat het ons op kritieke momenten niet in de steek laat, hebben we een partnership met Computest.”
Bij de vermissing van een kind is je website het laatste waar je je druk om wil maken.
Frank Hoen, Oprichter van AMBER Alert
De meerwaarde van de samenwerking met Computest is voor Hoen duidelijk. “We hebben door de constateringen van de testers het nieuwe platform heel goed kunnen optimaliseren. Zonder de juiste tools en expertise is het lastig te bepalen hoe ver je kunt gaan voordat het systeem afhaakt.
Hoe hard kun je rennen voordat je flauwvalt? En belangrijker: hoe kun je dat voorkomen? Hiervoor heb je echt specialisten nodig. Met Computest hebben we deze altijd tot onze beschikking.”
Massale performance testen met Loadfarm
Door het uitvoeren van massale performance testen met de speciale tool Loadfarm van Computest is AMBER Alert ervan verzekerd dat het vernieuwde platform de maximale load aankan. “Bovendien houden we ook gedurende het jaar vinger aan de pols met performance testen. We blijven als platform namelijk in ontwikkeling en zijn nooit klaar. Zo hebben we onlangs met WhatsApp buurtpreventiegroepen een extra kanaal toegevoegd om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Dit betekent dat we moeten blijven testen om zeker te weten dat de performance onder alle omstandigheden goed blijft. De focus op performance testing vindt Hoen ook een geruststelling: “Het is erg prettig dat als je ‘s nachts gebeld wordt met de boodschap dat er een AMBER Alert uit moet, je weet dat het systeem gewoon werkt.”
Het feit dat we erop kunnen vertrouwen dat ons platform altijd klaar is om optimaal te presteren geeft een veilig gevoel.
Frank Hoen, Oprichter van AMBER Alert
In Nederland werd het AMBER Alert-systeem inmiddels al meer dan duizend keer ingezet. En niet zonder succes. In 94 procent van de gevallen werd het kind namelijk teruggevonden. Daarbij is ‘the right to be forgotten’, zeker met de vernieuwde AVG ook heel belangrijk. Zodra het AMBER Alert is ingetrokken, moet direct alle content en fotomateriaal van het platform worden verwijderd. Daarbij is iedere vertraging in het systeem onacceptabel.
Veilig gevoel
“Het feit dat we erop kunnen vertrouwen dat ons platform altijd klaar is om optimaal te presteren geeft een veilig gevoel. Je weet immers nooit van tevoren wanneer een melding komt en het systeem topprestaties moet leveren. Mede door de samenwerking met Computest zijn we hier goed op voorbereid. Verder blijven we pionieren en implementeren we waar mogelijk de meest geavanceerde technieken in ons systeem. Want hoe meer mogelijkheden om vermiste kinderen op te sporen, hoe beter”, besluit Hoen.